Zwangerschap en reflexzonetherapie

Verlichting bij zwangerschapsklachten

Zwanger-zijn is een bijzondere ervaring en een mooie tijd voor jou en je kindje. Tijdens de zwangerschap vinden er veel veranderingen plaats, zowel lichamelijk als geestelijk.

Wanneer een aanstaande moeder last heeft van bv misselijkheid of veel vocht vasthouden kan je middels voetreflexmassage deze klachten behandelen. Hiervoor zijn specifieke massagegrepen om met deze klachten aan de slag te gaan. Ik kan door het masseren van de voeten, de klachten niet wegnemen maar het lichaam wordt uitgenodigd om zelf in beweging te komen om de balans weer te vinden. Hierdoor kunnen klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Ook wanneer een kindje in stuit ligt kan ik door bepaalde technieken, het kindje uitnodigen om met het hoofdje naar beneden te gaan liggen. Er is echter geen garantie dat dit ook lukt. Een kindje (en moeder) laten zich niet dwingen om te draaien.

Middels voetreflex is het mogelijk om een bevalling in gang te zetten. Wanneer de uitgerekende datum voorbij is of waneer de vliezen gebroken zijn en de bevalling niet op gang komt,  dan is het zeker mogelijk om middels massage technieken op de voet, de bevalling proberen in gang te zetten.

Het kan ook voorkomen dat in overleg met de verloskundige, de bevalling eerder plaats mag vinden dan de uitgerekende datum. Ook dan kan je met massage technieken op de voeten, de bevalling proberen te stimuleren. Het is echter wel zo dat zowel het kind als de moeder (al dan niet onbewust) zich niet laten dwingen. Wanneer de tijd er nog niet rijp voor is, zal de bevalling ook niet op gang komen.

Tijdens het masseren van een zwangere vrouw komt ook het emotionele aspect van de moeder aan bod. Door bijvoorbeeld angst of verdriet kan een bevalling onbewust tegen gehouden worden. Het is niet zo dat we met deze gevoelens en emoties aan de slag gaan om  ze te doorvoelen want dat is niet goed voor het kindje maar een stuk bewustwording daarvoor kan helpen om de zwangerschap en bevalling makkelijker te maken.