Zwangerschap: reflexzonetherapie en massage

Zwanger-zijn is een bijzondere ervaring en een mooie tijd voor jou en je kindje. Tijdens de zwangerschap vinden er veel veranderingen plaats, zowel lichamelijk als geestelijk.  Je lichaam werkt hard om je kindje te dragen, terwijl het aan het groeien is. Daarbij kunnen ook klachten ontstaan zoals bekken- en rugpijn, misselijkheid, verhoging van de bloeddruk. Zwangerschapsreflexologie richt zich met name op het welzijn van de moeder tijdens de zwangerschap. Het is mogelijk om middels voetreflex, klachten te verminderen. Het is wel belangrijk om klachten bij de verloskundige of gynaecoloog te melden.

Zwangerschapsmassage is een zachte vorm van masseren vanuit mijn intuitie. De massage wordt aangepast aan de behoefte van jou en je kindje op dat moment, waardoor zal geen enkele massage hetzelfde zijn. Deze massage wordt gegeven in zijligging en er wordt gewerkt met warme olie.

Verlichting bij zwangerschapsklachten

De reflexologie geeft verlichting bij klachten en problemen tijdens de zwangerschap. Je moet daarbij bijvoorbeeld denken aan misselijkheid, maagzuur, rugpijn, pijn in het bekken, vermoeidheid, stemmingswisselingen, blaasontsteking, obstipatie, slapeloosheid, vocht vasthouden, (milde) hoge bloeddruk. Reflexologie kan eveneens worden ingezet bij het draaien van een stuit- of dwarsligging en om de bevalling op te wekken, wanneer je uitgerekend bent. Het is wel belangrijk om met je verloskundige of gynaecoloog te overleggen wanneer je dit wilt laten doen.