Zwangerschap en moxa behandeling

Wat is moxa?

In de traditionele Chinese geneeskunde is moxa een veel gebruikte methode. Moxa is gemaakt van de bladeren en de stengel van het kruid Bijvoet. Deze delen van de plant worden samen geperst tot een staafje. Wanneer je moxa aansteekt geeft het veel warmte af en brandt het langzaam op. Wanneer je het moxa staafje boven een accupunctuurpunt of reflexgebied houdt, trekt de warmte van de moxa in het lichaam. De warmte en de werkzamestoffen uit het staafje worden door het lichaam opgenomen. Blokkades is de reflexgebieden en energiebanen die bij de accupunctuurpunten horen, worden opgeheven waardoor de algehele energie in het lichaam beter gaat stromen.

Moxa bij stuitligging

Bij ongeveer 3,5% van alle bevallingen, ligt het kindje in stuitligging. Van deze bevallingen, eindigt 80% in een keizersnede. Door 1 specifiek accupunctuurpunt (Blaas 67) te behandelen met moxa, stimuleer je het kindje om te draaien. Blaas 67 bevindt zich aan de buitenkant van de grote teen, ter hoogte van de nagel. Blaas 67 is verbonden met het kleine bekken in het lichaam. In het kleine bekken ligt ook de baarmoeder. Door de warmte van de moxa staaf wordt de beweeglijkheid van het kleine bekken gestimuleerd. Het kindje wordt hierdoor ook activer. Hierdoor is de kans op draaien van het kindje ook groter.

Wanneer starten met de behandeling?

Tussen de 33e en 36e week van de zwangerschap kan moxatherapie ingezet worden. Gedurende 15 minuten (op iedere voet) wordt accupunctuurpunt 67 verwarmt. De behandeling kan thuis worden voort gezet. Voor het beste resultaat wordt de therapie gedurende 2 weken dagelijks herhaald. Het aantal kindjes dat na 2 weken moxatherapie gedraaid is, is ongeveer 75%. Dit is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken ( http://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/188144 )